Wijngod

Tongeren heeft geen Vesuvius die alles dicht kon dekken om eeuwen later werk te geven aan archeologen die huizen en muren, fresco’s en mozaïeken, beelden en huisgerief weer blootleggen. Toch kwam er uit de Limburgse ondergrond een fresco naar boven met een levensgrote Bacchus op een panter. Of toch voor een groot deel. Met de stukjes werd een decennium lang gepuzzeld, het effect is aardig. Dat het om Dionysos/Bacchus gaat blijkt uit zijn staf (thyrsos), de grote krans van wijnranken en uit de panter waarop de wilde wijngod zit. Familie dus van de al even grote, maar vijfhonderd jaar oudere Dionysos op een mozaïek in het Macedonische Pella. De (Gallo-)Romein die in het hart van Atuatuca Tungrorum elke dag zijn godheid groette had smaak. En een smak geld.

Dionysos_on_a_cheetah,_Pella,_Greece.jpg