De liefdes van Huet

Leen Huet staat op mijn boekenplanken tussen Michel Houellebecq en Victor Hugo. Ik vermoed dat Victor haar beter ligt dan Michel, maar de twee Fransen zouden haar lijvig Rubeniaans brievenboek en Bruegels nog compactere biografie (en haar vele andere titels) best weten te smaken. In 2018 verschenen bij EPO twee kleinoden van amper 48 paginaatjes: Nest bevat mijmeringen van Rubens’ moeder n.a.v. de relatie van haar man met de vrouw van Willem van Oranje, De man van haar leven is een verhaal over Bruegel op basis van een brief van zijn vrouw Mayken. De verhalen worden gevolgd door documentair materiaal: brieven van Maria Rubens en Bruegels leven door Karel van Mander. Maar er steekt vooral veel Huet in, want de vrouw in de Antwerpse Kloosterstraat ademt Huet en de onderzoekster in het Bruegelarchief is haar alter ego. Ik weet niet hoe ik dit genre moet benoemen, documentair kortverhaal komt er misschien het dichtst bij.
Haast je voor het Bruegelboekje, want Nest is al niet meer te vinden.