Vergilius in Kortrijk

In de Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwestraat loop ik langs de huizen waar Guido Gezelle en Hendrik Conscience woonden naar de kerk met de Gravenkapel. Lang geleden dat ik de kapel met de portrettengalerij en het fantasierijke beeldhouwwerk betrad. Hangt daar half uit een mand in een van de talloze zwikken uit 1370 de blote Vergilius. Volgens een middeleeuws verhaal was de dichter-tovenaar verliefd op de dochter van de Romeinse keizer. De lepe meid hielp hem ´s nachts in een mand naar haar torenkamer, maar liet de smoorverliefde halverwege hangen. Tot groot jolijt van de ochtendlijke passanten. Ocharmen, de dwaze wijze. Hulde aan de vrouwelijke macht.
Ik herinner me zo’n Vergiliustafereel op een misericorde in het koorgestoelte van Hoogstraten (ca 1540). Het Brugse Groeningemuseum bezit een dergelijke gravure van Lucas van Leyden uit 1525, en die moet ik nog ´s zien te vinden.

dia-1344