Zonder effect

Mona Lisa wordt maar niet met rust gelaten. Nu blijkt ze anders te kijken dan het effect dat haar naam draagt, namelijk dat zij je overal met de ogen volgt. Neen, zeggen onderzoekers van de universiteit van Bielefeld. Meer dan tweeduizend proefpersonen kwamen tot de vaststelling dat La Gioconda rechts van hen kijkt. In een hoek van 15,4 graden nog wel. Weg dus met het Mona Lisa-effect. Dat bestaat nog steeds, maar moet dus anders genoemd.
Of hoe het Da Vincijaar 2019 inzet met een rechtzetting. Over vier dagen ligt mijn Leonardo literair in de etalage.
https://idw-online.de/en/news?print=1&id=708573

613803-thumb-full-720-dama_con_la_pelliccia.jpg
Nu blijken haar blik en glimlach bij Leonardo ook voor te komen op een aan hem toegeschreven schilderij waarop ook het landschap verwijst naar het landschap op o.m. de Mona Lisa en de hand naar die van Dame met hermelijn (Krakau). Het doek dook op uit een Zwitserse kluis, werd er al decennia lang bewaard en door specialisten onderzocht. Na eerdere aarzelingen heeft dé Da Vincispecialist Carlo Pedretti de authenticiteit bevestigd. Ik denk dat Leonardo haar hand preciezer had geplaatst. En dat het kapitaal hier lonkt, zoals dat ook gebeurde met de Salvator Mundi.

https://video.repubblica.it/edizione/roma/leonardo-riappare-la-dama-con-pelliccia-il-sorriso-ricorda-la-gioconda/324048/324666