Rome 2 – Herinneringen

Op de terugweg van de tentoonstelling Je suis l’autre in de Thermen van Diocletianus kwam de Via Torino in zicht. 25 jaar geleden at ik er vaak in Kaffè dell’ Opera tijdens de Italiëreis met de laatstejaars. In de buurt was er een Engelse boekhandel waar ik voor een habbekrats een Penguin vond met de vertaling van Pindaros’ Oden door Bowra. Aan de universiteit had ik Pindaros (en ook Homeros) zelden of niet ontmoet. De ‘zwaan van Thebe’, zoals Horatius hem noemt, greep me die week bij de keel. Een volledige vertaling van zijn oden was er in ons taalgebied niet. Op dat ogenblik had ik zelf amper iets vertaald, maar in die week en in die Via Torino wist ik wat ik moest doen. Het lege pand van de bookshop staat er vandaag triestig bij, maar op mijn boekenplank staat Zegezangen van Pindaros, bij Athenaeum verschenen vijf jaar na de Via Torino.
P1090922