Rome 1 – Verrassingen

Of Rome nog verrast? Natuurlijk, onder meer met deze gedenkplaat voor Cy Twombly in de Chiesa Nuova (Santa Maria in Vallicella). De schilder, beeldhouwer en fotograaf was blijkbaar bevriend met de oratorianen en een weldoener, zoals dat heet, van de kerk waar in de apsis de vroegste Romeinse schilderijen van Rubens te zien zijn en waar achteraan in de rechter zijbeuk oorspronkelijk Caravaggio’s Graflegging hing. Tegenover Caravaggio’s kopie is de gedenkplaat in een pijler ingewerkt.
Cy Twombly, Edwin Parker genaamd, vermaard schilder en beeldhouwer, geboren in Lexington op 25 april 1928, overleden in Rome op 5 juli 2011, die de Vallicellakerk als grote weldoener in zijn hart droeg, bevelen de priesters oratorianen, verwanten en vrienden in Rome in uw herinnering aan, voor zijn ziel bidden zij om de luister van de goddelijke schoonheid en voor zijn stoffelijke resten om rust.
En ook dat verrast: een nieuwe Latijnse inscriptie die de hersens heel even op een ander spoor laat werken.

Venus (1975)

twombly-venus