Judit

Vijftig werken van acht Italiaanse schilderessen bij De dames van de barok in Gent. Allemaal dochters van schilders. Zes (!) doeken met Judit en het hoofd van Holofernes, die zich het hoofd gek en dronken liet maken door de bloedmooie ‘vrouw uit Judea’. Het dramatische verhaal is te lezen in het Bijbelboek Judit.
Het bloederigste werk hangt nog in het Florentijnse Uffizi en Artemisia Gentileschi zit daarin Caravaggio erg dicht op de hielen. In het MSK is er weinig bloed te zien, wel hoofden en zwaarden. En telkens een overtuigde Judit: een van Virginia Vezzi (ca. 1624), een van Fede Galizia (1596) – cf. infra – en telkens twee van de hand van Lavinia Fontana en Gentileschi. De mooiste is die van Artemisia: meesteres en dienares staan na de moord heel even verstild te kijken (1613).
Zes werken met Judit!? De ‘Jodin’ werd voor vrouwelijke schilders symbool van de vrouw die macht kreeg over de man. En wat telt is het resultaat: niet de bloedige moord op zich, maar het hoofd van de man in de mand, of op een schaal.

Giuditta_e_Oloferne_-_VezziGalizia800px-Judith_with_the_head_of_Holofernes