Een kleine Michelangelo

Van Michelangelo staan er buiten Italië twee slaven in het Louvre, hangt de Tondo Taddei in Londen en is er in Brugge ‘onze’ Madonna. De Petersburgse Hermitage beroemt zich op de minder bekende Hurkende jongen uit ca. 1530, een onafgewerkt klein beeld van 54 cm – ietwat ongewoon voor de beeldhouwende reus.
Het doet direct denken aan de hellenistische Spinario van de Capitolijnse Musea in Rome. Maar de speelse houding van de Doornuittrekker heeft plaatsgemaakt voor meer dramatiek: een musculeuze brok van een helemaal op zichzelf teruggeplooide jonge kerel. Misschien trekt ook hij wel een doorn uit, of is hij een gevangen krijger of een genius op een graf?
Momenteel hurkt de jongen in Rhinoceros, een palazzo tussen de Janusboog en de Bocca della Verità, dat architect Jean Nouvel recent helemaal ombouwde tot cultuurhuis. Ik kwam nog nooit in Sint-Petersburg, in Rome des te meer. Dus moet ik straks in de buurt van het onnozelste putdeksel ter wereld toch deze jonge gast groeten, want begin maart gaat hij terug bij Catharina de Grote.

114057583-b98bab10-5210-4fd1-be3c-8a998bcee8a8
00-promo-image--fendi-foundation-opens-new-hotel-in-rome-italy.jpg