Khnopff van Grembergen

Toen ik onlangs Caravaggio en Victor Hugo ging opzoeken in Parijs, zag ik aan het Petit Palais de grote Khnopff-affiche en dacht aan Grembergen, het Scheldedorp waar de symbolist in 1858 geboren werd. Peuter Fernand bleef wel amper twee jaar op het kasteel, want zijn vader jurist, verbonden aan de rechtbank te Dendermonde aan de overkant van de Schelde, kreeg promotie, verhuisde naar Brugge (waar Marguerite, zuster en muze van Fernand, geboren werd) en in 1866 naar Brussel.
Krantenlezers van Grembergen en Dendermonde hoorde ik deze morgen een beetje grommen, want in een mooie recensie over de tentoonstelling blijft de wieg van Khnopff onvermeld. Evenmin valt de naam van Émile Verhaeren, die een beetje verder stroomafwaarts woonde en doorgaat als dé ontdekker van Khnopff dankzij vier bijdragen over de symbolist in L’Art Moderne. Maar een recensie is geen monografie of catalogus. En dus blijven die van Grembergen en Sint-Amands vandaag op hun honger.