Ochtendritueel

Cathérine De Kock heeft wellicht gelijk als ze in DS schrijft dat De Druivelaar door de tijd is ingehaald. Maar ik lees de keerzijde met mopjes e.d.m. nooit. Tot mijn ochtendritueel behoort het afscheuren van het blaadje van de dag van gisteren en een korte blik op de efemeriden van de nieuwe dag. Waarbij ik momenteel vaststel dat ik veel vroeger wakker ben dan de zon en veel later ga slapen. Maar mijn aandacht gaat vooral naar de seculiere en kerkelijke (naam)feesten. Met deze laatste stap ook ik uit de tijd, maar zie ik wel een plejade van namen uit het verleden passeren. Vandaag zijn dat o.m. Clemens I († 97), de vierde bisschop van Rome, van wie een brief aan de Korinthiërs bewaard is [Κλήμεντος πρὸς Κορινθίους] en Columbanus (†615), Ierse monnik, auteur van een kloosterregel en stichter van o.m. de abdijen van Marmoutier (Elzas) en Bobbio (Ligurië) met zijn vermaard scriptorium. De meest bekende naam voor ons is de heilige Trudo (†693), stichter van de gelijknamige abdij waaromheen Sint-Truiden groeide. In de efemeriden van De Druivelaar schuilt steeds een brok cultuurgeschiedenis.
O ja, ik spiekte even een dag vooruit. Morgen is het Dag zonder Krediet. Dat heet dan bij de tijd.