Fake

Dat men bij Korinthe iets terugvindt van de oude stad Tenea is geen verrassing. Lang geleden dook daar o.m. de beroemde Kouros van Tenea op uit de jaren 560-550 v.Chr. (Glyptothek, München). Verrassend is wèl de onnozele manier waarop wereldwijd in alle media in het spoor van Pausanias wordt benadrukt dat de stad mogelijk gesticht was door krijgsgevangen Trojanen…
Wat zegt de oude geograaf?
‘οἱ δὲ ἄνθρωποί φασιν οἱ ταύτῃ Τρῶες εἶναι, αἰχμάλωτοι δὲ ὑπὸ Ἑλλήνων ἐκ Τενέδου γενόμενοι ἐνταῦθα Ἀγαμέμνονος δόντος οἰκῆσαι: καὶ διὰ τοῦτο θεῶν μάλιστα Ἀπόλλωνα τιμῶσιν – De mensen die daar (sc. in Tenea) wonen beweren dat zij Trojanen zijn die door de Grieken op Tenedos krijgsgevangen waren gemaakt en van Agamemnon de toelating kregen daar te wonen.’ (Beschrijving van Griekenland 2.5.4). Dus: “De mensen die daar wonen beweren…”
Hoe heet dat soort nieuws weer? Juist.

450px-Kouros_of_Tenea_-_168_-_Glyptothek_Munich_-_DSC07368