Pleintjes

Nina Derwael krijgt in Sint-Truiden een plein, in Nieuwpoort verloor Jan Fabre dan weer zijn plein na amper vier maanden, een pop-uppleintje geldig voor één jaar is er in Brugge voor Lara Taveirne. Je kan de achttienjarige gymnaste alleen maar meer medailles toewensen, Fabre een vlekkeloos artistiek parcours na zijn damnatio memoriae, Taveirne nog veel romans met meer sterren. En voor de lokale besturen vooral: een langetermijnvisie en enige zin voor relativiteit. Plein of straat krijg je maar beter post mortem.

Maar wie helpt ons af van die waan van de dag? In 446 v.C. zong Pindaros:
In korte tijd wordt vreugde bij stervelingen groot,
maar even snel valt zij te pletter op de grond.
Wezens van één dag. Iemand zijn, niemand zijn: wat betekent dat?
Droom van een schaduw is een mens.
(Achtste Pythische Ode)