Kijken

‘Hoeveel concentratie is er nog nodig, hoe intens moet je blik worden om het brein in staat te stellen het beeld van een persoon aan zich te onderwerpen?’ Las ik gisteren in Het oog van Vladimir Nabokov.
Ik moest denken aan Da Vinci: ‘Het oog, het venster van de ziel genoemd, is de belangrijkste weg waarlangs onze geest ten volle en op zijn best het oneindige aantal werken van de natuur kan beoordelen.’ (A 99r)
En toen ik deze week in Haarlem stond voor een reeks getekende koppen van Leonardo in Teylers, kwam ook deze aantekening van hem naar boven: ‘Zorg dat je de aantrekkelijke onderdelen van veel mooie gezichten in je opneemt.’ (A 107) Naast veel karikaturale koppen is er het hoofd van de H. Philippus, een schets voor Het Laatste Avondmaal. Philippus is op het Milanese fresco de derde apostel rechts van Christus.
Zoals eerder al gemeld: medio januari verschijnt bij Athenaeum Leonardo literair, mijn bloemlezing uit zijn aantekeningen. https://patricklateur.be/portfolio/leonardo-literair-leonardo-da-vinci/
ultima-cena-slideshow