Hayne van Gizeghem

Het stuk over Vlaamse polyfonie in DS deed me deze morgen denken aan de dichter-componist die in mijn dorp werd geboren rond 1445. Hij groeide op in de beemden langs de Dender en ging in de heuvels van Bourgogne zingen en componeren voor hoge heren. Zijn De tous biens playne est ma maistresse werd een hit in de wereld van toen, en werd bewerkt door tal van componisten, ook door Josquin des Prez. Mijn In tegenstroom bevat een tweeluik over Hayne dat zo eindigt:

Bourgondisch leven, dat hij nooit verried
en stem gaf om geliefden steeds te laven.
Uit heuvels ver hoor ik hier nog zijn lied:
mijn lief vervuld van alle goede gaven.

Die maistresse van hem, of beter van iemand anders, moet er hebben uitgezien als deze Maria Portinari, die zijn tijdgenoot Hans Memling rond 1470 conterfeitte (Metropolitan, New York).

41-z8jCRs-L._SX384_BO1,204,203,200_