Narcissus en Martialis

Narcissus is de heilige van de dag op De Druivelaar. Zo’n naam zet je ’s morgens al direct op het verkeerde been. Da’s toch die knappe jongen die verliefd werd op zichzelf en bij Ovidius verandert in een geelwitte bloem? Blijkt dat er in het Spaanse Gerona in de 4de eeuw iemand met die naam bisschop werd, de vervolgingen ontvluchtte en finaal toch ver van huis als martelaar stierf. In Augsburg, op 116-jarige leeftijd dan nog wel.
Antieke namen die in het vroege christendom gewoon verder werden gebruikt, kunnen tot rare effecten leiden. De heilige Martialis, een van de eerste zendelingen in Frankrijk, zal in het Limoges van de 3de eeuw wellicht nooit hebben beseft dat zijn Spaanse naamgenoot tweehonderd jaar eerder in Rome de meest pikante epigrammen schreef.
martialis-limoges
Foto’s: Narcissus en Echo (Waterhouse) – Mirakel van de H. Martialis (Palais des Papes, Avignon)