Luistertheater

In Theater Tinnenpot in Gent een Yourcenarprogramma naar een idee van Luc Devoldere (Ons Erfdeel) in een sobere regie van Luc Vandermaelen. Devoldere bracht een keur van uittreksels uit een paar romans, memoires en correspondentie. Alles in de brontekst. En nog eens bleek in welk hoog register Marguerite Yourcenar schrijft.
Een van de eerste momenten was al raak. Het afscheid van de jonge Zeno van Wiwine in de Jeruzalemkerk in Brugge doet me weer naar de roman grijpen:
– Je pars, Wiwine, répéta Zénon. Je vais voir si l’ignorance, la peur, l’ineptie et la superstition verbale règnent ailleurs qu’ici. […] La route que je prends ne repassera jamais par ici. Je ne suis pas de ceux qui rebroussent chemin pour revoir une fille. Je vous oublierai.
– Mon cher seigneur, dit Wiwine, les gens de ma famille sont couchés sous ces dalles, et leur devise est sur leur oreiller.
Plus est en vous. Plus est en moi que de rendre oubli pour oubli. (L’oeuvre au noir, Gallimard, 1968, 54-55)
Yourcenar beluister je zeer gespitst. En je leest haar langzaam. Heel langzaam.