De dichter van de liefde

Ovidius, man uit de Abruzzen, stierf tweeduizend jaar geleden op de kust van de Zwarte Zee. De dichter die zichzelf steeds weer uitvond en nieuwe literaire wegen bewandelde, wordt her en der nog even herdacht bij wijze van afsluiting van het Ovidiusjaar.
In de Scuderie in Rome herleeft de ovidiaanse wereld in 250 kunstwerken van oudheid tot nu. Inspiratiebron van Amori, miti e altre storie is Ovidius’ bekendste boek, Metamorfosen, dat een echt schilders- en dichtersboek werd. Foto: werk van Joseph Kosuth, een citaat uit het Narcissusverhaal.

Het Nederlands Klassiek Verbond Oost-Vlaanderen organiseert op 3 november een Ovidiusdag: http://www.nkvoostvlaanderen.be/ovidius-2000. Naast vele andere sprekers breng ik er een vertaling van de derde Heldinnenbrief, de brief van Briseïs aan Achilles, een homerische story. Met o.m. deze beklijvende verzen:
Talthybius en Eurybates riepen
mijn naam, u gaf me mee met beide boden.
Zij keken naar elkander, in hun blik
de stille vraag: waar blijft hun liefde nu?
(9-12)