Kiezen

Vandaag kies ik voor Romero. De man die in de lente van 1980 aan het altaar vermoord werd door een doodseskader in opdracht van landeigenaars, zakenlui en politici, legde een kerkelijk parcours af met een bruuske wending. Óscar Romero was gedisciplineerd, ging om met kapitaal en hiërarchie, vond de bevrijdingstheologie irrelevant en zou in normale omstandigheden ongetwijfeld een curiecarrière hebben gekend in Rome. Maar in El Salvador waren de omstandigheden niet normaal. En de moord op zijn vriend, de jezuïet Rutilio Grande, maakte Romero plots wakker. Opkomen voor armen en misdeelden is levensgevaarlijk.

De aartsbisschop van San Salvador wordt vandaag zondag in Rome heilig verklaard. Bijna veertig jaar na de moord. Veel te laat. Roma mora.
Door toedoen van fundamentalisten is ‘martelaar’ een beladen woord geworden. We moeten dat woord beschermen. Het Griekse μάρτυς betekent ‘getuige’. Óscar Romero was en blijft een getuige van evangelische gerechtigheid.