De Tael is gansch het Volk

Wat me het meest verontrust in de politiek is het misbruiken of het fnuiken van taal, hét middel om mensen te beïnvloeden ten goede of ten kwade. Fnuiken? In Italië bedreigt vicepremier di Maio de krant La Repubblica en haar journalisten, de ‘Digital Security Act’ wordt vandaag in Bangladesh van kracht, vorige week werden journalisten vermoord in Bulgarije en Saoudi-Arabië. Misbruiken? In tijden van verkiezingen wordt taal ruw en brutaal, intolerant en arrogant. Het binnenlands krakeel is nog beschaafd te noemen in vergelijking met wat vorige week in Washington D.C., in Brazilië en in Chemnitz te horen was.
De Tael is gansch het Volk, dichtte Prudens van Duyse in de 19de eeuw. Andere context, andere betekenis. Vandaag zegt de taal van politici, die taal misbruiken of fnuiken, veel over het volk dat hen verkoos.