De muilezels van Kamarina

Ontgoochelen doet Sicilië zelden. Die draaischijf van culturen verrast in alle hoeken en kanten. Een van die hoeken is Kamarina op de zuidkust. Ik kwam er vijf jaar geleden omdat ik de plek wou zien waar de Olympische winnaar Psaumis woonde, voor wie Pindaros, die ik in de jaren 90 vertaalde, rond 460 v.C. twee oden componeerde. De man behaalde namelijk een zege met zijn muilezelspan. Vreemde discipline. Kamarina werd een desillusie. Hoog gras met veel puin, weggewaaide golfplaten, rommelig museum. Wel een weids en kleurrijk zicht. Ik lees dat er straks toch weer restauratiegeld stroomt naar Psaumis’ plek.
Ik neem er nog even Pindaros’ vijfde Olympische Ode bij die ooit weerklonk in Kamarina: Wie in gezondheid en geluk / baadt, tevreden is met zijn vermogen en bovendien lof / oogst, moet niet proberen god te worden. De zanger van Hellas wist zelfs voor een menner van muilezels iets zinnigs te zingen.
115933576-7de28922-a560-4a59-b855-4f6fc80c7cca
https://patricklateur.be/portfolio/zegezangen-pindaros/