Romeins timmerwerk

Jozef de Timmerman is niet meer wat hij is geweest. Hartje Rome, zelfs daar, kon hij niet verhinderen dat het dak van zijn kerk grotendeels instortte en het vergulde houten cassetteplafond vernielde. Zijn 17de-eeuwse kerk, San Giuseppe dei Falegnami – Sint-Jozef van de Timmerlui, is gebouwd boven de aloude Mamertijnse gevangenis met het beruchte Tullianum, waar o.m. Jugurtha, een reeks Catilinariërs en Vercingetorix hun laatste uren telden. Over het ingevallen dak heen kan je drie triomfbogen tegelijk te zien: de rechter bovenhoek van die van Septimius Severus, verderop de Titusboog en boven het frontonkruis de boog van Constantijn. Morgen zaterdag was er een huwelijk gepland in deze populaire Romeinse trouwkerk. Het koppel weet voor wie het een kaars mag branden. Een kaarsje.