Christus zonder baard

Zonder baard. Zo deed Christus hier vandaag zijn intrede op een ansicht uit Saloniki die schrijfvriend Hendrik Carette me toestuurde. Net als die Christus uit het mausoleum van Galla Placidia in Ravenna dateert de baardeloze Jezusfiguur uit de 5de eeuw. En ook hier in mozaïek. Niet meer de filosofenbaard uit de vorige eeuwen en nog niet de Pantokrator van later.
Aan Hosios David hoog boven Thessaloniki bewaar ik een warme herinnering. 1974. Een lange middagwandeling bergop onder een zon van lood. Op de binnenkoer van het klein kerkje reikt een oud vrouwtje in zwart me een emmer water en een handdoek. Ik moet er vreselijk uitgezien hebben. Filoxenia heet dat. Warme ontvangst op een hete middag.
Ik heb toen een pak prentbriefkaarten gekocht. Allemaal dezelfde van die Christus zonder baard, die ik wou en zou zien. 44 jaar later ligt Hij hier opnieuw.

7046591