Het goede slechte moment

Die Philip Roth had ik nog niet gelezen, ik vond hem vorige zondag voor een paar euro’s op de Gentse Ajuin. ‘The Plot Against America (2004), zijn meest profetische boek’ las ik ergens bij zijn overlijden vorige maand.
Gisterenavond: ‘En hoe lang zal het Amerikaanse volk nog de ogen sluiten voor dit verraad van zijn gekozen president? Hoe lang blijven de Amerikanen nog slapen terwijl hun dierbare grondwet aan flarden wordt gescheurd door de fascistische vijfde colonne van de Republikeinse rechtervleugel die marcheert onder het teken van het kruis en de vlag?’ fulmineert Winchell. (251)
Eerder deze week: ‘Verkeerd om gedraaid, was het meedogenloze onvoorziene datgene wat wij schoolkinderen als ‘geschiedenis’ leerden, ongevaarlijke geschiedenis, waarin alles wat in zijn eigen tijd onverwacht was op papier als onvermijdelijk te boek wordt gesteld. De terreur van het onvoorziene is wat de geschiedwetenschap verbergt, waardoor ze van een catastrofe een epos maakt.’ (129)
– Soms leest een mens een gemist boek op het juiste slechte moment.