Arkprijs voor PEN-Vlaanderen

Tussen het indrukwekkend Ex Voto-werk van Jan Vanriet in de kapel van De Zwarte Panter ontving PEN-Vlaanderen de 68ste Arkprijs van het Vrije Woord.

De laudatio werd gehouden door Ingrid Vander Veken, die de opdracht van PEN o.m. als volgt verwoordde: ‘Je doet het voor die Chinese auteur, die na jaren uit de gevangenis komt met een nieuwe dichtbundel, geschreven en opgeslagen in zijn hoofd, omdat hij geen pen en papier kreeg. Je doet het voor Hrant Dink, de Armeens-Turkse auteur die enkele dagen nadat PEN hem op aanraden van Orham Pamuk adopteerde, voor de deur van zijn krant werd neergeschoten. Je doet het voor al die andere moedige voorvechters van het woord van wie je de vaak bloedstollende verhalen hoort.’ (13-14)

De kersverse voorzitter Erik Vlaminck citeerde in zijn dankwoord een gedicht van Peter Theunynck, een van de zestien verzen van evenveel dichters die met vijftig woorden de zestien maal vijftig zweepslagen aanklagen die Ashraf Fayadh in Saoedi-Arabië kreeg of nog zal krijgen tijdens zijn gevangenisstraf van acht jaar.

Een vink blijft zingen
achter tralies.

Een vink blijft zingen
met een kap op de kooi.

Een vink blijft zingen
op water en brood.

In het holst van de winter
blijft de vink zingen.

Schroei haar ogen dicht
en zingen doet de vink.

God schiep de vink
om te zingen.

‘Woorden als zweepslagen,’ aldus Vlaminck, ‘en taal als verweer; het zijn wapens die PEN-Vlaanderen hanteert om onrecht aan de kaak te stellen. (17-18)

Bron: Lukas De Vos (red.), PEN Vlaanderen. Het gebroken potlood.. 68ste Arkprijs van het Vrije Woord, Antwerpen, De Vrienden van de Zwarte Panter, 2018.