Het nut van het nutteloze – 1

Vandaag wordt er in Gent betoogd voor het Grieks. Stel je voor. En Jef Vermassen peroreert. Kan ik me iets bij voorstellen.
Krachtiger en sprekender is de stelling van Duyck, prof. cognitieve psychologie UGent:

“Terwijl in andere richtingen rapporten door bloemetjes worden vervangen, wordt in Latijn de lat nog altijd hoog gelegd. Dat is de grootste kracht van het vak. […] Bijvoorbeeld op de toelatingsproeven geneeskunde scoren zij (sc. leerlingen Latijn en Grieks) fantastisch. Beter dan leerlingen wetenschappen-wiskunde. In die richtingen komen nochtans kinderen terecht met eenzelfde basispotentieel. Ook in wetenschappen-wiskunde zitten bollebozen. Dat wie Latijn of Grieks studeerde, toch hogere slaagpercentages haalt, is aan de opleiding zelf te danken.” (DS vandaag)

Met zo’n stelling is straatlawaai overbodig.