Het nut van het nutteloze – 2

De Dag van het Grieks haalde deze middag zelfs het tv-journaal. Mooi zo. Alleen, de lieftallige classica van dienst gaf te weinig gas om goed te zijn. “Bij Grieks komt er van alles kijken. Er is de taal, maar ook de literatuur, de cultuur, de geschiedenis, enz.” Wervende woorden?
Classici moeten opnieuw de moeilijkheidsgraad van de oude talen durven te benadrukken. Met Grieks doe je niks. Toch niets nuttigs in de gangbare perceptie. Maar Le Grec Ancien Sans Peine en Le Latin Sans Peine bestaan niet, tenzij in de leugen van Assimil. Het is maar een van de redenen waarom de oude talen aan betekenis moesten inboeten, maar het is een reden die de classici aan zichzelf hebben te danken.
Laat die twee nutteloze vakken zijn wat ze zijn, namelijk moeilijk en complex, precisiewerk, genuanceerd denkwerk. Dan worden ze nuttig. Wat er bovenop komt aan geschiedenis en cultuur is luxe.