De vinger van Santa Bibiana

Ik zag haar nog nooit, want haar kerk bleef dicht. En nóg maar eens wandelen langs de lelijkste plek van Rome, de Via Giolitti van Stazione Termini langs sporen van tram en trein naar de Tempel van Minerva Medica, daar had ik geen zin in. En zo zal ik Santa Bibiana niet meer zien op haar eigenste plek zoals Bernini haar in 1624-26 beeldhouwde voor Urbanus VIII.
De heilige Bibiana verliet vorig jaar voor het eerst in 400 jaar haar kerk voor restauratie in de Villa Borghese met het oog op de Berninitentoonstelling. Nu mocht ze terug waar Gian Lorenzo haar had geplaatst. Blijkt ze plots – stelde men pas deze week vast… – de ringvinger van haar rechterhand verloren te hebben. Onhandigheid van wie haar terug in haar nis hebben geplaatst?
In de catalogus van de expositie schreef de curator uitgerekend over de vingers van de rechterhand: ‘langer gemaakt en verheven in de lucht vormen ze echt een technisch wonder.’ Niemand weet waar de vinger is, niemand kan zeggen of hij integraal bewaard bleef of aan stukken viel. Iemand legde de vinger op de lippen.

205530900-78b709dc-fba9-4b0b-a1b1-0210b0e54064