Fidelis van Sigmaringen

De Druivelaar heeft zich al jaren aangepast aan de nieuwe kalender vol problemen en aandachtspunten. Deze week valt het me andermaal op: maandag Werelddag van het Boek, woensdag Wereldmalariadag, zaterdag Werelddag van Veiligheid en Gezondheid op het Werk, zondag Internationale Dag van de Dans. Klinkt allemaal nogal prozaïsch en saai. Geef me vandaag dan maar even de heilige van de dag die ik niet eens ken, maar wiens naam me deze morgen als muziek in de oren klonk: Fideel van Sigmaringen.
Fideel wie? Een briljante jurist, lees ik in de Duitse Wiki, die in Baden-Württemberg naam maakte als ‘advocaat van de armen’. Ontgoocheld door de corruptie in de stad kreeg hij belangstelling voor de franciscaanse spiritualiteit en werd – niet zonder slag of stoot, want hij kende de wereld – kapucijn. Als begenadigd spreker en predikant werd hij naar het Zwitserland van Calvijn en Zwingli gestuurd. Dat werd hem fataal. 44 jaar oud werd hij in Seewis vermoord op 24 april 1622.
Fideel van Sigmaringen dus. Boek, malaria, veiligheid en gezondheid: allemaal belangrijk, zoals de hoofdletters het aangeven. Maar die Fideel wijst me toch ook op veel. En alleen al zijn naam maakt de kalender ietwat vrolijker, vind ik.