Wereldboekendag in IJsland. En Zweden

Kapstokken van de Wereldboekendag zijn Cervantes en Shakespeare, beiden overleden op 23 april, tegelijk ook de geboortedag van de Engelsman. Als tellingen en veronderstellingen kloppen. Maar d’r zijn nog wel auteurs die gelieerd zijn met die datum: de Colombiaan Vallejo en de Franse Amerikaan George Steiner zijn geboren, de Engelsman William Wordsworth en de Fransman Jules Amedée Barbey d’ Aurevilly overleden op deze dag. En wellicht nog veel anderen, over alle jaartellingen heen in tijd en ruimte.

Nog een eurocentrische reflex. Een dubbel exemplaar van een boek overkomt de beste boekhouder. Met zoon Servaas wissel ik dan ons beider accident uit. Zo viel onlangs de IJslandse Nobelprijswinnaar 1955 in huis: Halldór Kiljan Laxness, Onafhankelijke mensen (Sjálfstætt fólk, 1934-35). Nog te lezen. De bekeerling Laxness (hij verbleef een tijd in de Luxemburgse benedictijnerabdij van Clervaux) werd in 1902 geboren als Halldór Guðjónsson. Op 23 april.

Nog een familiale reflex. In Göteborg verjaart kleindochter Lot. 1 jaar. En zij ziet Wereldboekendag perfect zitten. Elk jaar opnieuw. Met telkens weer andere boeken. Op 23 april.20180423_141556.jpg