Sicilië 3 – Romeinse eenoog

In de buurt van Aci Trezza keek ik een paar dagen uit op de zogenaamde rotsen van de Cyclopen. Eenoog zelf ontmoette ik op een Romeinse sarcofaag uit de 2de eeuw in het Castello Ursino van Catania. Een paar dagen eerder zag ik hem in Piazza Armerina op de mozaïeken in de Romeinse villa uit de 4de eeuw. Een mens raakt er wel even de tel bij kwijt. Homeros’ reus met één oog heeft er twee in marmer, in mozaïek zelfs drie. Men bedenkt er de meest vreemde verklaringen voor. In Armerina hoorde ik een gids vertellen dat het mozaïek een toneelscène voorstelt, want boven de acteurs hangt het toneeldoek en dus heeft de acteur zijn eigen ogen en een derde om Polyfemos uit te beelden. Si non è vero… Ga er maar vanuit dat naast Homeros’ versie van het verhaal varianten de ronde deden in de antieke wereld. En of hij nu 1, 2 of 3 ogen heeft, Polyfemos blijft herkenbaar.

9896_-_Ulysses_and_Polyphemos,_(2nd_century_AD)_-_Catania,_Castello_Ursino_-_Photo_by_Giovanni_Dall'Orto,_October_28_2016