Sicilië 1 – Arabisch

Politieke en culturele draaischijf van de Méditerrannée, dat was Sicilië altijd. In Palermo trof me voor het eerst de buitenzijde van de apsis van de kathedraal. Van de moskee die zij onder de Arabische overheersing was, hield de halfronde uitbouw van het kerkkoor onder de Normandiërs alle sierelementen die moslimarchitectuur kenmerken. En op de zuidkant bevat de linkerzuil van de laatgothische porticus nog een restant van de moskee, een fragment uit het scheppingsverhaal in de Koran: Hij laat de nacht de dag bedekken. Nacht volgt dag snel op. En de zon, de maan en de sterren zijn op zijn bevel dienstbaar gemaakt. Weet dat de schepping en het bevel aan Hem toebehoren. Gezegend is Allah, de Heer van de werelden (Soera 7.54). De multiculturaliteit van Palermo, en van Sicilië, ligt hem in de gelaagdheid in de tijd.

P1090465.JPG