Wandelen met Walser

Op 9 maart had ik het hier over Geschenkboeken n.a.v. een of andere boekenweek. De Hertmans van [Confituur] was uitstekend. De Gentse Limerick gaf ter vervanging van het eigenlijke Boekenweekgeschenk De wandeling van Robert Walser (Lebowski) cadeau. Dat was niet alleen een origineel alternatief van Gert Brouns, het bracht ook beweging in mijn lijstje van voorkeursnovellen. Naast verhalen van De Maupassant, Haasse, Zweig, Tsjechov, Streuvels, Gogol e.a. nestelt Der Spaziergang (1917) zich in mijn top tien.
Geheimzinnig sluipen de wandelaar allerlei invallen en ideeën achterna, dusdanig dat hij midden onder het vlijtige, oplettende lopen stil moet staan en moet luisteren omdat hij van onder tot boven door merkwaardige indrukken, door geestesgeweld bevangen, plotseling het betoverende gevoel heeft alsof hij in de grond zakt doordat zich een afgrond opent voor zijn verblinde, verwarde denkers- en dichtersogen. Zijn hoofd dreigt eraf te vallen. De anders zo levendige armen en benen lijken verstard. Landschap en mensen, klanken en kleuren, gezichten en gestalten, wolken en zonneschijn, draaien als schimmen om hem heen; hij vraagt zich af: “Waar ben ik?” (49-50)

Wandel de Limerick binnen. Misschien ligt er nog een laatste Walser.