Nooit meer typen

W.F. Hermans verzamelde schrijfmachines, Gert Brouns van de Limerick gaf ze in 2013 een onderkomen in zijn Gentse boekhandel, de bibliotheek van Sint-Niklaas stelt daarvan nu een selectie tentoon op het Heymanplein tot 22 april. Voor Nooit meer typen, het verhaal van het schrijven leenden bovendien tal van auteurs parafernalia en handschriften uit die illustratief zijn voor hun (manier van) werken. Het geheel is een erg gevarieerd en documentair boeiend geheel, zorgvuldig bijeengebracht en verspreid over de hele bib.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tussen Hermans’ schrijfmachines en de sterke reeks foto’s die Philippe Debeerst ervan maakte is er van overleden auteurs materiaal van o.m. Claus en Van Wilderode, Lucebert en Annie M.G. Schmidt. Van de levenden zijn er o.m. Ruth Lasters, Margot Vanderstraeten en Annelies Verbeke, Christophe Vekeman, Luuk Gruwez en Peter Holvoet-Hanssen. Zelf reikte ik naast wat manuscripten in diverse stadia een viertal artefacten van mijn werktafel: een Homeroskop, een stuk dakpan van Plinius’ villa, een Toscaanse Pinocchio en een sint-jakobsschelp van Taizé uit ’68. Ze staan voor de vier domeinen waarin ik me met letters beweeg.
Sint-Niklaas werd verkozen als meest auteursvriendelijke bibliotheek 2014-2017. De bibploeg onderstreept dat nog maar ’s met deze merkwaardige expositie. https://bib.sint-niklaas.be/ – Foto’s: © Patrick Van Belleghem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA