Mon premier amour

Dom Angelico Surchamp is niet meer. De monnik van de Bourgondische benedictijnerabdij Sainte-Marie-de-la-Pierre-qui-Vire in het hart van de Morvan bezorgde me veel frustratie én leesvreugde. Royaal en dus duur uitgegeven, openden zijn Zodiaque-boeken over romaanse kunst perspectieven op spiritualiteit en schoonheid.
De eerste Zodiaque die ik las, Bourgogne romane, vond ik in de bibliotheek van het Grootseminarie te Brugge en hij werd dé gids voor romaanse kerken groot en klein die ik met vrienden zomer ’68 zou bezoeken n.a.v. een verblijf in Taizé. Kopieën van teksten en plattegronden plakte ik in zo’n grijsrood copybook, dus een echt copy-book… In Autun zochten we abbé Grivot op, medewerker van de Zodiaque, voor wie ik mijn plakboek netjes verborgen hield. Zijn immense kennis stuurde ons met zijn groeten naar pastoors en kerken in verloren uithoeken. Ik was negentien. Romaans Bourgogne werd mijn eerste liefde.
Een jaar later ontdekte ik in de Tiensestraat in Leuven een klein winkeltje van twee oudere gezusters met religieuze artefacten en met zowaar de complete Zodiaque. Ik kocht er Bourgogne romane en – zo zie ik nu – voorzag het van handtekening en datum. Daar en toen begon een erg bescheiden verzameling.
De eerste reis naar de Provence verliep niet zonder Zodiaque, op de heuvel bij Arezzo kwam Toscane romane van pas. In Bretagne trof een reisvriendin de moeilijk te vinden Bretagne romane aan. En toen in een recent verleden dochter Hadewig naar Zweden trok, bracht ik de twee delen Art scandinave in huis. Art irlandais staat in drie delen te wachten om ooit rond te toeren in het land van Patricius. En straks wenkt Sicilië weer, als iemand Sicilie romane voor mij overheeft…
De monnik Surchamp heb ik niet gekend, maar zijn heengaan laat me niet onberoerd. Boeken vermogen veel.

9782736900182-fr-300