Kusgedichten uit Brugge

Kusgedichten schrijven is gevaarlijk.  Het kan het leven bekorten. De Romein Catullus, die Lesbia haatte én liefhad, werd zowat 35 en ‘onze’ humanist Janus Secundus was amper 25 toen hij in 1536 stierf. Zijn Basia bleven onsterfelijk. Minder bekend is Jan Lernout, Janus Lernutius. Geboren te Brugge in 1545, een generatie na Secundus en veel rijker bedeeld door het lot: hij was 74 toen hij in Brugge overleed. Nochtans had ook hij sensuele kusgedichten geschreven, en niet zonder knipoog naar Catullus, zoals deze rekenkundige verzen: wel, geef, als ik er duizend vraag, mij tweemaal duizend zoenen, / en geef tweehonderd zoenen als ik er slechts honderd vraag. / Voeg daar dan driemaal honderd bij en driemaal duizend zoenen, / en verdrievoudig die drie keer en doe dat ook maal drie. (Basia 23.7-10) Classicus Tom Ingelbrecht brengt binnenkort een vertaling van Lernutius’ Basia in de bekende klassieke reeks van de Leuvense uitgeverij P.

Die onverbeterlijke zoener kreeg een praalgraf in de Brugse Sint-Salvator. Ik zocht het op, liep de hele kathedraal af speurend naar een grafmonument ergens tegen een muur. Maar Lernutius ligt onder een anonieme steen, zijn mooi memoriaal hangt hoog tegen een pijler van de apsis in de kooromgang. Een ereplaats dus. Voor een kusdichter nog wel! Weinig kerkgangers of toeristen zullen zijn epitaaf opmerken, weten dan nog niet wie daar vroom hangt te wezen, kennen de zinnelijke verzen van Lernout niet. Maar daar komt straks verandering in.

Bron foto: http://balat.kikirpa.be/photo.php?path=A019333&objnr=89835