Zweden 3 – Zuiderse Homerossen in het Noorden

Vandaag tref je in de meest onmogelijke uithoeken van onze aardkloot een plastic beker cola, en McDonald’s bezorgt je oprispingen tot diep in de woestijnen. Maar dat ik in Denemarken drinkbekers van zilver zou aantreffen die kort voor onze tijdrekening in Capua waren vervaardigd en in de eerste eeuw terechtkwamen in het graf van een rijkaard op Lolland, dat overtrof vorige week mijn stoutste verwachting. In het Nationaal Museum van Kopenhagen, waar prehistorie met steen, brons en goud tot de verbeelding spreekt, staat o.m. deze beker met een scène uit de laatste zang van Homeros’ Ilias. De oude koning Priamos smeekt de jonge Achilles om het lijk van zijn zoon Hektor: ‘Ik bracht de handen aan mijn mond van hem / die toch de moordenaar is van mijn zoon.’ (24.506). Merkwaardig genoeg kwam ik die dag in het Thorvaldsensmuseum dezelfde scène tegen in de ietwat kille uitvoering van de Deense beeldhouwer uit 1868-70. Ook dat tafereel werd in Italië gecreëerd. Bertel Thorvaldsen (1770-1844)  maakte vier decennia lang carrière in Rome om pas op het einde van zijn leven naar Kopenhagen terug te keren. Griekse taferelen via zuiderse artefacten naar het verre Noorden. Soms vallen dingen samen.