Sint-Pieter aan de Moerdijk

Neen, je kijkt niet vanuit Michelangelo’s koepel neer op Bernini’s baldakijn en op de zware pijlers van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. In West-Brabant staat in de buurt van de Moerdijk te Oudenbosch een verkleinde kopie van de Sint-Pieter, een project van de zoeavenpastoor Willem Hellemons uit 1867-1880. In de trein naar de Randstad was de koepel me al een paar keer opgevallen en nieuwsgierigheid deed me deze week op weg naar Leiden heel even de A17 verlaten. Een gedrocht vanbuiten, binnen charmeren de verhoudingen die je uit Rome in je hoofd meedraagt. De petieterige Pietà valt wel zwaar uit de toon. Wat bezielde de bouwheer tot zo’n kopie, vraag je je af: Brabantse vroomheid, katholiek triomfalisme, religieuze megalomanie, ultramontaanse idolatie? Wellicht een mix. Resultaat: een kostbaar niks.