De abdij van Umberto Eco

De abdij Sacra di San Michele in Val di Susa (Piemonte), die Umberto Eco inspireerde bij De naam van de roos (1980), stond gisterenavond deels in brand. Het kloosterdak aan de voet van de abdijkerk ging in de vlammen op. Dus niet zo erg als Eco het ooit in zijn verbeelding zag: ‘We keken naar de kerk die nu langzaam afbrandde, want het is kenmerkend voor dit soort grote gebouwen dat hun houten onderdelen onmiddellijk in vlammen opgaan en ze zelf dan nog uren, soms dagen lang blijven smeulen. Daarentegen stond het Hoofdgebouw nog in lichterlaaie. Daar was een veel rijkere voorraad brandbaar materiaal en het vuur, dat zich inmiddels van heel het scriptorium had meester gemaakt, was nu tot in de keuken doorgedrongen. De hoogste verdieping, waar eens, honderden jaren lang, het labyrint was geweest, was nu vrijwel verwoest.’ (vert. Tuin en de Voogd, ed. 2011, p.511)