Amsterdam 1

Stormweer hield me langer dan voorzien in Amsterdam. En dan gebeuren dingen die niet gepland zijn. Een regenwandeling langs boekhandels, koffies op de vertrouwde plekken als De Ooievaar, Het Paleis en De Zwart. En een expositie. Waar dingen gebeuren. In de Oude Kerk plaatste Christian Boltanski grote zwarte tombes die herinneren aan duizenden doden die in de kerk werden begraven. Je wandelt in een labyrint, verdwijnt en verschijnt. Je loopt tussen zwarte jassen als levendige herinneringen aan doden, op de grond (wie was dat?) of op een lege stoel (waar is hij of zij?). En uit opgehangen jassen klinken vragen: Heb je geleden? – Liet jij je moeder achter? – Heb je vertrouwen? – Was je alleen? – … In de museumkerk creëert Boltanski met Na een nieuwe stilte, confronteert de bezoeker met leven én dood, buiten die muren een taboe. – Soms is het goed dat treinen niet rijden.