Romeins dagboek 4

Rome 28.12.2017 – Renaissancekunst moet je in Rome niet altijd gaan zoeken in grote beroemde complexen als de Sixtijnse Kapel of de Stanze van Rafaël. Van die schilder schuilt er achter de barokke façade (ca. 1660) van de Santa Maria della Pace een fresco dat Rafaël anderhalve eeuw eerder al schilderde in de kapel van de bankier Chigi. Hier geen gewriemel zoals in de Vaticaanse Musea. Met een handvol mensen kijk je naar de boog waarop vier sibillen en zeven engelen buigen en wervelen in vloeiende beweging. Oudheid en religie: engelen instrueren op beschreven tafeltjes de sibillen. Voor de linkse sibille stond Chigi’s minnares Imperia model – Roma is altijd een beetje (veel) Amor. Mij lijkt de sibille rechts de mooiste, de oude vrouw die achter opvallend geel een gegroefd gelaat toont waaruit eeuwenoude wijsheid spreekt.