Romeins dagboek 1

Rome 30.12.2017 – Een exemplaar van L’Abandon van Camille Claudel ging in november voor 1,2 miljoen euro van de hand. Nu sta ik in de Villa Medici, zetel van de Académie de France à Rome, voor een van de andere 17 bronzen exemplaren, waarvoor Claudel zich liet inspireren door een verhaal van de grote Hindoedichter Kālidāsa (400 n.C.?). Bij dit beeld denk ik tegelijk aan haar meester en minnaar Rodin, die in de kleine expositie ook aanwezig is. Na tien jaar passionele liefde braken ze met elkaar. Camille belandde in de psychiatrie en na dertig jaar instelling eindigde haar tragisch leven in 1943. In de liefdesbrieven van haar broer Paul aan zijn Ysé kwam ik haar tot dusver niet tegen. De band tussen beide geniale kunstenaars, beeldhouwster en schrijver, moet ik verder nalezen. Dat gebiedt me de Villa Medici hoog op de Pincio, waar ons altijd een brok Franse cultuur tegemoetkomt.