27 – Een Latijns schoolboek over de thuiskomst van een dronkenlap

‘Misschien is deze passage bedoeld om een voorbeeld te stellen, door de lezer voor te houden wat er kan gebeuren als je je laat gaan. Het kan ook zijn dat de schrijver gewoon een aantal nuttige zinswendingen bij elkaar heeft willen zetten die in zo’n situatie van pas kunnen komen.

[Vrouw] ‘Wie doet zoals u, mijnheer? Zoveel drinken! Wat zullen mensen zeggen die u zo hebben gezien? Dat u buiten de deur nog nooit zo gulzig hebt gegeten! Is dit nu passend voor een verstandige heer des huizes? Voor iemand die anderen goede raad geeft zich te beheersen? Lager en beschamender dan uw gedrag van gisteren kan niet.’

[Man] ‘Ja, ja, ik schaam me enorm.’

[Vrouw] ‘Wat zeggen de mensen achter uw rug? U hebt grote schande over uzelf afgeroepen. En daarbij komt veel kritiek over zulk onmatig gedrag. Alstublieft, doet u dit nooit meer. Wat nu? Moet u overgeven? Ik sta versteld! Wat is er toch met u gebeurd?’

[Man] ‘Ik weet niet wat ik moet zeggen… Ik ben helemaal in de war, ik kan niemand iets uitleggen.’

Eleanor Dickey, In een Romeins klaslokaal. Een schoolboek uit de eerste eeuw. Vertaald door Arian Verheij & Vincent Hunink, Amsterdam, 2017, p. 122-123.