26 – Marjoleine de Vos over onsterfelijkheid in antieke mythen

‘Het is eigenlijk verbazend dat alleen Orfeus’ afdaling zo bezongen is en zo beroemd is geworden, in de oudheid al. De Orfische mysteriën hadden iets van doen met leven en dood, met wederopstanding. Maar odysseïsche of heraklitische mysteriën zijn er nooit geweest al werd Herakles hier en daar wel vereerd als een god. En Aeneas kwam te laat, dat wil zeggen, zijn verhaal met afdaling, in navolging van Odysseus, werd pas door Vergilius geschapen in 30 voor Christus en heeft het niet echt meer tot een mythische status gebracht. Behalve dan natuurlijk die gouden tak die Aeneas af moest plukken om de onderwereld te kunnen betreden, die is beroemd geworden. Vooral dankzij het boek van J.G. Frazer, The Golden Bough, een invloedrijke studie in religie en mythologie uit 1890.’ – Marjoleine de Vos, Afdalingen. Op zoek naar onsterfelijkheid in de antieke mythes, Amsterdam, 2017, p. 22.