Odysseemarathon: bestel je tickets!

Frank Focketyn alias Odysseus heeft zo zijn manier om de 14e zang van de Odyssee te gaan beheersen: tekst in kleur, verzen aaneengeregen, blokjes, streepjes, straks nog wéér anders inkleuren … Wil je hem dit voorjaar aan het werk zien tijdens de driedaagse Odysseemarathon in Brussel, Groningen, Rotterdam, Antwerpen of Gent? Bestel dan je tickets via onderstaande links.

2-3-4 februari 2017KVS, Brussel
9-10-11 februari 2017Stadsschouwburg De Oosterpoort, Groningen
16-17-18 februari 2017Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam 
23-24-25 februari 2017Toneelhuis, Antwerpen 
16-17-18 maart 2017Minardschouwburg, Gent
24-25 maart 2017KVS, Brussel (marathon van vrijdag 19 uur tot zaterdag 21 uur)

DEEL 1 (donderdag)
met: Aline Cornelissen, Nina Kortekaas, Hanne Van Doren, Jef Hellemens, Armin Mola, Emmanuel van der Beek, Luca Persan, Max Colonne, Bartel Jespers, Lukas De Wolf
Het eerste deel wordt de Telemachie genoemd (zang 1-4). Tien jaar na het einde van de Trojaanse oorlog zijn alle andere strijders weer thuis. Van Odysseus geen spoor. Zoon Telemachos is in het paleis in Ithaka bij zijn moeder Penelope, belaagd door 108 ongeduldige vrijers die dingen naar haar hand. Godin Athena, vermomd als Mentes, zoekt de jonge Telemachos op en spoort hem aan zijn vader te gaan zoeken. Telemachos besluit te vertrekken. Eerst naar Pylos, stad van de oude vorst Nestor, vervolgens, vergezeld door zijn zoon Peisenor, naar het paleis van Menelaos en Helena in Sparta. Helena en Menelaos herkennen in zoon Telemachos vader Odysseus en vertellen over hem.

DEEL 2 (vrijdag)
met: Stef Aerts, Rashif El Kaoui, Servé Hermans, Oscar Van Rompay, Stefan Perceval, Tom Ternest, Jurgen Delnaet, Bruno Vanden Broecke
Het tweede deel (zang 5-12) van de Odyssee is veruit het bekendste. Odysseus, zeven jaar gevangen gehouden door de bloedmooie Kalypso, mag weer naar huis. Na een storm belandt hij op het eiland van de Faiaken. De schipbreukeling wordt in de beroemde zesde zang door prinses Nausikaä, dochter van koning Alkinoös, gevonden en gastvrij ontvangen op het paleis. Hij vertelt er in vier zangen wat hij meemaakte na zij vertrek uit Troje. De Odyssee wordt vaak al te makkelijk tot deze zangen herleid. De held vertelt over de Lothofagen, Kirke, zijn reis naar de onderwereld en het emotionele weerzien met de overleden helden en zijn moeder, zijn ontmoeting met de Cycloop, éénoog, Polyfemos (zoon van Poseidon, de reden van al zijn ongeluk), zijn tocht over zee langs monsters als Skylla en Charybdis en langs de Sirenen, die zo verleidelijk zingen dat zeelui hun schip op de rotsen waar ze huizen, laten te pletter varen.
Opmerkelijk: in deze zangen is vooreerst dat ze verteld worden in de ik-persoon. Held Odysseus neemt zelf het woord en vertelt over zijn avonturen op zee. Deze zangen gaven ook de betekenis aan wat vandaag een odyssee heet: een avontuurlijke reeks omzwervingen op weg naar huis.
Opmerkelijk is ook dat we slechts informatie krijgen over de laatste korte periode van de omzwervingen. Over de zeven jaren bij Kalypso wordt nauwelijks gerept. Zangen 9-12 worden als flashback verteld en zang 12 eindigt waar zang 5 begon: op het eiland van nimf Kalypso.

DEEL 3 (zaterdag)
met: Valentijn Dhaenens, Frank Focketyn, Soufiane Chilah, Tom Van Bauwel, Frank Dierens, Kris Cuppens, Steven Van Watermeulen
In deel drie zien we hoe Odysseus thuiskomt op Ithaka en langzaam zijn oude plek weer opeist. Dat gaat echter niet vanzelf. Zijn geliefden herkennen hem niet meer en de tegenstand is groot. Gelukkig helpen de goden, veelal verpersoonlijkt door de godin Athena, de held op weg naar ultieme gerechtigheid. Die weg is bijzonder ingenieus en spannend opgebouwd.
Precies over de helft (zang 13) wordt de held door de Faiaken weer naar huis gebracht. De baai is gehuld in nevels en Odysseus herkent zijn eigen vaderland nauwelijks. Eerst gaat hij tot bij de varkenshoeder Eumaios. De vertelling concentreert zich (15) even terug op Telemachos, nog altijd bij Menelaos op Sparta. Godin Athena haast zich ernaartoe en beveelt Telemachos naar huis te keren: vader is eindelijk op komst. Vader en zoon worden herenigd (16) en trekken richting paleis. Vermomd als bedelaar komt Odysseus weer thuis. Eerst wordt hij herkend door zijn hond (17), daarna door de voedster, en trouwe dienaars.

DEEL 4 (zaterdagavond)
met: Mark Verstraete, Lucas Vandervost, Gene Bervoets, Lisbeth Gruwez, Bert Luppes, Tom Jansen
In zang 21 wedijvert Odysseus met de vrijers met de boog. Hij maakt zich bekend (22), wat volgt is de bloederige zang van de wraak. Pas helemaal aan het eind kan hij Penelope met een ultiem raadsel (23) van zijn identiteit overtuigen. De twee geliefden hereningen elkaar en delen het weer het bed. Godin Athene stelt er zelfs de ochtend een voor uit. Aan het eind volgt ook de hereniging met de oude Laërtes (24). Odysseus is weer thuis. Niemand uit zang 9 bij de Cycloop, is weer iemand geworden. De orde is hersteld.

REGIE: Michael De Cock
TEKST: Homeros
VERTALING: Patrick Lateur
SPEL: Aline Cornelissen, Armin Mola, Emmanuel Van der Beek, Hanne Van Doren, Jef Hellemans, Luca Persan, Max Colonne, Nina Kortekaas, Bartel Jespers, Lukas De Wolf, Stef Aerts, Rashif El Kaoui, Servé Hermans, Oscar Van Rompay, Stefan Perceval, Tom Ternest, Jürgen Delnaet, Bruno Vanden Broecke, Valentijn Dhaenens, Frank Focketyn, Soufiane Chilah, Tom Van Bauwel, Frank Dierens, Kris Cuppens, Steven Van Watermeulen, Mark Verstraete, Lucas Vandervorst, Gene Bervoets, Bert Luppes, Tom Jansen
DANS: Lisbeth Gruwez
DRAMATURGIE: Matthias Velle & Kristin Rogghe
JONGERENCOACH: Jellie Schippers
KOSTUUM: Myriam Van Gucht, Valentine Kempynck
SCENOGRAFIE: Marie Szernovicz
LICHTONTWERP: Harry Cole
TECHNISCHE PRODUCTIELEIDING: Lieven Symaeys
LICHTTECHNIEK: Dimi Stuyven
GELUID: Patrick Van Neck
PRODUCTIELEIDING: Catherine Vervaecke
PRODUCTIE: KVS
COPRODUCTIE: NTGent