11 – Marli Huijer over Penelope

In Amsterdam ga ik vandaag bij De verhalenvertellers van Filosofie Magazine in de Tolhuistuin (IJpromenade) in gesprek met Denker des Vaderlands Marli Huijer. Haar boek Achterblijven vormt ons uitgangspunt om Homeros’ Odyssee vanuit een ander standpunt te benaderen.

‘Maar Penelope mag door Homerus nog zo wijs worden neergezet, vergeleken met Odysseus is ze een antiheldin. Met Odysseus identificeren we ons ook nu nog graag, maar met Penelope, de achterblijfster, veel minder. Voor veel hedendaagse Europeanen is het ondenkbaar dat zij trouw zouden blijven aan een echtgenoot of echtgenote die twintig jaar wegblijft, terwijl onzeker is of hij of zij wel zal terugkeren. (…) In het geval van de Odyssee is het verhaal geschreven vanuit het perspectief van Odysseus. Het zou kunnen dat Penelopes verhaal van minder trouw en wijsheid getuigt dan de vertrekker in zijn afwezigheid heeft bedacht.’ – Marli Huijer, Achterblijven. Een nieuwe filosofie voor een grenzeloze wereld, 2016, p. 43.