Achter de coulissen van een conclaaf

Een royale hand stuurde me deze week de laatste van Robert Harris toe. Ik weet niet wat me het meest verraste in Conclaaf: het trage en dus gepaste ritme van de Vaticaanse thriller, Harris’ gedegen documentaire kennis van én sterk inlevingsvermogen in een besloten wereld, spanningsveld van traditionalistische en modernistische strekkingen, de – denk ik – vrij realistische evocatie van een conclaaf, het overbodig laatste hoofdstuk. Het boek wil geen beeld geven van de huidige paus, maar de paus die in het eerste hoofdstuk overlijdt, is wel degelijk Bergoglio. Over zijn verblijf in Casa Santa Marta: ‘De Heilige Vader had hier als kardinaal verbleven voor het conclaaf dat hem tot paus had verkozen en was er nooit meer uit weggegaan: één blik op het luxueuze appartement waarop hij recht had in het Apostolisch paleis, inclusief bibliotheek en privékapel, was genoeg geweest om op de vlucht te slaan.’ (19-20) Aan dit boek heb ik leesplezier beleefd, ja.