Theater: Odysseus. Een zwerver komt thuis

Theatermarathon Odyssee

In de KVS stelde Michael de Cock gisteren zijn programma 2016-2017 voor. In het voorjaar regisseert hij zelf Odysseus. Een zwerver komt thuis, mijn Odysseevertaling die in juni bij Athenaeum verschijnt. 24 mannen én Lisbeth Gruwez zijn te horen en te zien in Brussel, Gent, Antwerpen, Rotterdam en Groningen, telkens vier avonden, én in de slotmarathon in Brussel. Meer info over 16kvs17 in de KVS-krant vers van de pers en op de website van de KVS.

Theatermarathon Odyssee

De man van vele listen moet u, Muze,
voor mij bezingen. Hij zwierf zeer veel rond
nadat hij Trojes goddelijke burcht
verwoest had, zag de steden van veel mensen
en leerde zo hun geest en volksaard kennen.

Het verhaal van een zwerver op drift, die na een veel te lange oorlog de veel te lange weg naar huis zoekt. Vrouwen, eilanden, zee en de inmenging van een weerbarstige god belemmeren zijn weg. Thuis wacht hem het ultieme gevecht om weer vader, vorst en echtgenoot te worden.

24 acteurs vertellen en spelen de Odyssee. Eén na één, met verzen die het knagen van de tijd doorstonden. Oercanon dus, maar genadeloos actueel. Homeros’ klassieker in een soepele vertaling in blanke verzen van de hand van Patrick Lateur.
Deze theatermarathon van meer dan 24 uur kun je over drie avonden beleven.

24 mannelijke helden op een rij, van jong naar minder jong. Lisbeth Gruwez biedt hen, als enige vrouw, met haar danssolo een woordeloos antwoord.

Deze voorstelling van meer dan 24 uur kan je over drie avonden beleven (2, 3, 4 februari 2017) of als één lange theatermarathon (24-25 maart 2017).

Michael de Cock organiseerde in januari 2014 voor t,arsenaal in Mechelen al de ILIASmarathon.

Theatermarathon Odyssee