Tv-reeks Vlamingen en Rome

Voor Braambos trok Patrick Lateur in vier thematische wandelingen op ontdekkingstocht door Rome met vier bekende Vlaamse katholieken. Op bekende en minder bekende plekken traden ze in de voetsporen van de eerste christenen, gingen ze terug naar de tijd van Ignatius en zijn Vlaamse volgeling Sint-Jan Berchmans, bezochten ze de Sint-Juliaan der Vlamingen en het kerkhof van Duitsers en Vlamingen binnen de Vaticaanse muren, en werd zichtbaar gemaakt hoe de katholieke kerk zich beweegt in een steeds veranderende wereld. De vier afleveringen, geproduceerd door Bart Hölscher, werden in het voorjaar van 2015 uitgezonden op Één en Canvas. Je kan ze hieronder herbekijken.

Het verhaal van het begin

In de eerste aflevering gaat Patrick Lateur met schrijfster Kolet Janssen op zoek naar sporen van de eerste christenen in Rome. Ze bezoeken plekken die laten zien hoe het ooit allemaal begon, plekken die vertellen waarom mensen er in de begintijd voor kozen om christen te worden. Ze dalen af in de catacomben van Callixtus en vinden er bijzondere fresco’s met Bijbelse taferelen. Ze zoeken naar de betekenis van de mozaïeken van de San Clemente en de Santa Maria Maggiore. En ze ontdekken dat een van de mooiste Caravaggio’s, De roeping van Matteüs, een verhaal vertelt dat actueler is dan ooit.
uitgezonden op 18 januari 2015

In het spoor van Ignatius en Jan Berchmans

In de tweede aflevering treden we met Mark Rotsaert, jezuïet en professor aan de Gregoriana, in de voetsporen van Ignatius van Loyola en zijn Vlaamse volgeling Sint-Jan Berchmans. We bezoeken Romes rijkste barokkerken met de overdadig versierde graven van deze twee bijzondere heiligen. Hoe verhoudt de rijkdom, de pracht en de praal in deze kerken zich ten opzichte van het christelijke geloof dat eenvoud en soberheid preekt? In de sterfkamer van Ignatius komt de Ignatiaanse spiritualiteit aan bod. We sluiten af op Rotsaerts werkplek, de Pauselijke universiteit Gregoriana waar de inzichten van Ignatius nog altijd een grote aantrekkingskracht hebben op jonge studenten uit de hele wereld. En we bekijken van op het dakterras van de grootste theologiefaculteit van de wereld Rome zoals u het nog nooit zag.
uitgezonden op 22 februari 2015

Gastvrijheid in Rome

In de derde aflevering neemt Pater Hugo Vanermen ons mee naar de tijd waarin Vlaamse pelgrims en kunstenaars voor een bed en een maaltijd konden aankloppen bij de Romeinse hospitia. We bezoeken de nationale Belgische kerk in Rome, de Sint-Juliaan-der-Vlamingen, waar Vanermen al bijna 20 jaar rector is. Na een uitgebreide rondleiding bladeren we met hem door het eeuwenoude gastenboek. In Vaticaanstad bezoeken we een voor Vlamingen belangrijke begraafplaats Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi. Een stuk buiten het centrum van Rome zien we in de Santa Costanza ‘graffiti’ van Vlaamse kunstenaars uit de 17e eeuw. Uiteindelijk bezoeken we de Santa Maria dell Anima met het graf van Adrianus VI. Daar gaat het gesprek over opmerkelijke overeenkomsten tussen paus Franciscus en deze ‘Leuvense paus’.
uitgezonden op 8 maart 2015

Gezonden tot dialoog

In de laatste aflevering staat de dialoog tussen het christendom en andere wereldgodsdiensten centraal. Mgr. Jan Dumon neemt ons mee naar plaatsen in Rome die voor hem belangrijk zijn. Na een bezoek aan de vroegchristelijke Santa Sabina lopen we over het Tibereiland naar de grote synagoge van Rome. Een uitgelezen plek om stil te staan bij de relatie tussen joden en christenen. Via het standbeeld van de christelijke rebel Giordano Bruno trekken we naar de grootste moskee van Europa aan de rand van de eeuwige stad. Mgr. Dumon legt hier uit waarom de dialoog tussen moslims en christenen in Afrika beter is dan in Europa en wat we hiervan kunnen leren. We sluiten af boven de Spaanse Trappen bij de Communiteit van Jeruzalem. Daar maken we kennis met een kerk die letterlijk en figuurlijk in de steigers staat.
uitgezonden op 22 maart 2015